Ce reprezintă culorile în viața copilului și cum să îl înveți despre ele

Ce reprezintă culorile în viața copilului și cum să îl înveți despre ele
Culorile ne reflectă personalitatea și în același timp influențează starea noastră fizică și psihică. Descoperirile recente au arătat că încă de la naștere învățăm să distingem culorile, iar de la vârsta de 4 luni începem să avem deja anumite preferințe în acest sens. 

Între doi și cinci ani, primele culori pe care copiii le rețin atunci când învață denumirile lor sunt cele pentru care și-au exprimat deja preferința, și care sunt de obicei cele puternice pecum roșu, verde sau galben. Chiar din primele etape de viață, culorile sunt semnificative în formarea și dezvoltarea celor mici, și este important, ca părinte, să îl familiarizezi și să îl înveți pe micuț despre cât mai multe  dintre ele, mai ales că după șase ani, ei încep să aibă păreri specifice despre fiecare în parte.
 

Ce reprezintă culorile în viața copilului 


Culorile sunt extrem de importante în viața celor mici. Nu doar că le înveselesc fiecare zi, dar ele au o reală influență în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor.

Folosite atent, culorile pot stimula abilitățile intelectuale, îi pot ajuta pe micuți să se odihnească dar și să se concentreze mai bine atunci când este cazul. Așadar, contează foarte mult ceea ce îl înveți pe copil despre culori, dar și felul în care îl înconjori cu cele potrivite.

De exemplu, atunci când amenajezi camera micuțului tău, va trebui să ții cont și de preferințele sale. Fetele preferă în general un decor simplu, discret, unde predomină nuanțele pastelate, iar băieții culorile mai tari și decorațiunile mai îndrăznețe.
 
  • Nuanțele pastelate


Nuanțele pastelate, de albastru deschis, roz pal, crem sau bej, au un efect calmant și liniștitor asupra copiilor, de aceea sunt potrivite pentru camera bebelușilor sau a celor de vârstă mică. Le poți folosi fie în combinație cu diverse piese albe de mobilier, fie ca decorațiuni, jucării sau elemente de joacă. 
Jucărie și Pernă cu pătură din pluș Elefantul Puffy Bleu

Jucărie și Pernă cu pătură din pluș Elefantul Puffy Bleu, Krista
 
  • Albastru sau verde


Culorile albastru sau verde pot avea un efect calmant, de relaxare asupra celor mici, mai ales dacă sunt utilizate nuanțe deschise. Albastrul reduce anxietatea și agresivitatea, iar verdele este asociat cu renașterea specifică naturii. 

Aceste culori cresc capacitatea de concentrare la copii, de aceea sunt recomandate pentru a fi folosite fie în camerele lor de studiu, datorită efectului lor relaxant, fie când sunt nevoiți să fie focusați pe o activitate, de exemplu când învață cum să-și lege șireturile. 
Învață să legi șireturile

Jucărie pentru copii Învață să legi șireturile, Krista    
 
  • Roșu, oranj, galben


Culorile tari, cum sunt roșu, galben sau oranj se numără printre preferatele copiilor de orice vârstă, dar cu toate acestea nu sunt recomandate celor foarte energici, cărora le pot amplifica stările de agitație. Pentru a diminua efectul lor stimulativ se pot folosi în combinație cu alte culori sau nuanțe deschise.

În același timp însă, ele stimulează la cei mici curiozitatea, dorința de cunoaștere și de acțiune și inspiră energie, tonus bun și optimism, roșul fiind una dintre principalele culori care amplifică activitatea emisferelor cerebrale.
Căsuță multifuncțională

Căsuță multifuncțională cu cifre, forme geometrice, xilofon și semne colorate, Krista
 
  • Lila, ciclam, violet


Rozul este o alegere potrivită și una din cele mai des folosite culori de către fetele de câțiva anișori, mai ales datorită efectului relaxant și de liniștire. Un fotoliu de bebeluș este excelent în acest caz, mai ales într-o cameră de prințesă. Pentru adolescente, sunt preferate în schimb violet sau lila, dar fiind mai pretențioase, trebuie alese cu atenție. 
Fotoliu pentru bebe din pluș

Fotoliu pentru bebe din pluș, cu spatar și suport de picioare - Îngeraș roz, Krista
 
  • Tonurile închise, nuanțele reci sau negrul


Dacă alegi hainele sau te ocupi de amenajarea unei camere de copii, este indicat să eviți culorile reci, tonurile închise sau negrul, deoarece pot cauza lipsă de atenție, și să folosești întotdeauna accente de culoare sau nuanțe pastelate. 


Cum să-l înveți pe copil despre importanța culorilor


Copiii adoră culorile, felul în care pot fi folosite, combinate sau amestecate atunci când pictează, sau modul în care le identifică atunci când sunt în natură sau își aleg hăinuțele ori alte obiecte preferate.

Iată cum îi poți stimula dezvoltarea vizuală și cum îl poți ajuta pe micuț să învețe și să identifice mai ușor culorile:
  • Folosește decorațiuni colorate în camera lui, încă de când este mic;
  • Achiziționează jucării cât mai colorate, pe care micuții le pot ”studia” atent, cum sunt cuburile colorate sau jocurile pentru dezvoltarea motricității;
  • Ajută-l să învețe și să rețină o culoare pe săptămână, atunci când este în această fază de asimilare;
  • Apelează la materiale didactice și jocuri educative cât mai diverse care să-l ajute să învețe culorile, de exemplu materiale video sau jucării interactive;
  • Ajută-l pe micuțul tău să facă asocieri între culori și obiecte, dar și între culori și stările care i le produc.

Este important, ca părinte, să îl ajuți pe micuțul tău să identifice mai bine culorile și să afle despre importanța lor. Dacă îl vei încuraja în alegerea hăinuțelor, a jucăriilor preferate sau a culorilor pe care le folosește pentru a desena, îl ajuți să se exprime mai ușor și să aibă mai multă încredere de sine. Mai mult, el se va deprinde să le utilizeze ca modalitate de diferențiere între diferite situații, precum identificarea unor pericole sau a unui disconfort. 

Culorile reprezintă pentru un copil o modalitate naturală de a se familiariza cu tot ceea ce îl înconjoară în jurul său, și să deprindă un anume fel de a trăi. 
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!