Învățarea prin joc: cum alegem jucăriile educative potrivite?

Învățarea prin joc: cum alegem jucăriile educative potrivite?
Fiecare zi echivalează cu o nouă aventură pentru copii pentru că aceștia învață constant din orice experiență, dobândesc abilități noi și nu încetează să ne uimească. La vârste mici, „meseria” predilectă este joaca, prin intermediul căreia se descoperă atât relația cu sinele, cât și cu mediul. În asemenea context, jucăriile educaționale de calitate sunt de mare ajutor pentru a sprijini dezvoltarea copilului și pentru a-l încuraja să experimenteze.
 
Te întrebi care sunt cele mai bune jocuri sau jucării educative pentru a stimula inteligența copilului tău? Rândurile de mai jos îți prezintă câteva repere importante în alegerea celor mai potrivite instrumente educative, sigure și prietenoase cu mediul. 
 

Identificarea este esențială

Jucăriile cu reală valoare pedagogică susțin curiozitatea copilului și îl ajută să-și exprime creativitatea. Prin urmare, este indicat ca joaca să fie susținută de elemente potrivite, care prezintă următoarele caracteristici:
 

Creativitatea

Jucăriile educative îi oferă copilului suficientă libertate pentru a deveni creativ, fapt ce permite imaginației să zboare în timp ce se joacă. Așadar, asigură-te că jucăria este suficient de „versatilă“. De exemplu, o tavă pentru pregătirea unui mic dejun al păpușilor cu „ingrediente” care pot fi aranjate după bunul plac lasă mai mult loc creativității decât una pe care acestea sunt fixe sau sunt indicate prin desen.
 

Concentrarea

În special pentru copiii mici, jocul stimulat poate dezvolta atât abilitățile motorii și cognitive, cât și coordonarea. În mod ideal, jucăriile ar trebui să ofere copilului sarcini rezolvabile, dar care să nu le ia prea mult timp. Ca părinte, îți cunoști copilul, deci poți decide ce activități îi plac cel mai mult și i se potrivesc – sortare de forme, construcții, educative cu cifre, litere, culori etc.
 

Interactivitatea

Cu jucării potrivite vârstei sale, copilul se concentrează și este complet absorbit de activitatea de joacă. Specialiștii în psihologie pediatrică și educație recomandă evitarea jucăriilor care fac din copil un simplu spectator pasiv. Este mai potrivită o jucărie care trezește curiozitatea utilizatorului și-l atrage să reacționeze, precum jucăriile interactive sau chiar jocurile experimente, care incită copilul să adreseze celor din jur întrebări lămuritoare și să discute despre ce a descoperit.
Este important să comunici familiei ce alte caracteristici și calități importante ar trebui să aibă o jucărie. Astfel, te asiguri că odorul tău primește întotdeauna cadoul potrivit.
 

Calitatea se certifică prin standarde clare 

Producătorii de jucării de calitate se concentrează pe o materie primă de calitate și pe un mod de lucru optim, asigurându-se astfel că fiecare utilizator se poate juca mult timp, fără ca produsele respective să se uzeze rapid. Astfel, copiii nu sunt supuși nici măcar celor mai mici riscuri, iar părinții știu că nu trebuie să cumpere alte jucării în mod regulat. În plus, calitatea acestor articole atrage recomandări către alți adulți dornici să-și bucure copiii, deci nu poate fi decât câștig evident pentru toți cei implicați. 

Caracteristicile jucăriei îți oferă indicii importante al siguranței acesteia și e util să urmărești aspecte precum:
 

Certificarea internațională

Criterii importante de siguranță pentru jucării sunt definite în Europa prin legea EN 71. Prin urmare, poți verifica dacă jucăria are marcajul CE, marcaj care arată certificarea obligatorie la nivel european. De asemenea, ar putea fi utile opiniile altor părinți care au achiziționat deja modelul respectiv sau rezultatele testelor pe jucării publicate de site-uri de specialitate. Evident, toate acestea sunt ușor de găsit pe internet, astfel încât alegerea să fie sigură și de încredere pentru copilul tău. 
 

Manopera produsului 

Acordă atenție manufacturii: cusăturile sunt puternice? Sunt componente care s-ar putea desprinde cu ușurință sau chiar dezintegra? Jucăria are colțuri ascuțite sau părți în care se poate bloca mâna unui mic explorator? Este evident pericolul la care îți supui copilul dacă omiți detaliile de producție, deci fii cu mare băgare de seamă în acest sens!
 

Vârsta și particularitățile copilului 

Orice ai decide să achiziționezi, este necesar să optezi pentru ceva potrivit destinatarului; e greu de crezut, de exemplu, că un copil de 10 ani ar putea fi mulțumit cu o jucărie de dentiție creată pentru primul an de viață. În cazul copiilor cu vârsta sub trei ani, trebuie să verifici întotdeauna cu atenție dacă jucăria este suficient de mare, încât să nu poată fi înghițită. Acest lucru este valabil și pentru componentele mai mici ale acesteia. 

Chiar dacă unele jucării de calitate par mai scumpe, acestea vor rezista mai mult decât cele ieftine, iar copilul tău le va folosi o perioadă îndelungată. Pe măsură ce el crește, aceste jucării pot fi transmise copiilor mai mici din familie, rămânând astfel utile foarte mult timp.

Jucăriile bune îi fac pe copii să se cufunde într-o lume fantastică de distracție și aventură. Pentru a-ți sprijini puiul în joacă și învățare, acordă atenție caracteristicilor de mai sus atunci când alegi jucării, oferindu-i astfel instrumente educaționale și de dezvoltare. Ia-ți adio de la cutiile pline cu obiecte inutile, folosite o dată și apoi abandonate! În casa ta, vor fi doar jocuri inteligente și „versatile“, care îți ajută copilul să crească frumos.
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!