Importanța jucăriilor de rol în dezvoltarea creativității copilului

Importanța jucăriilor de rol în dezvoltarea creativității copilului
Se întâmplă adesea să constatăm că juniorii noștri vorbesc singuri și pretind a fi altcineva în timp ce se joacă. Trebuie să recunoaștem: este distractiv să le ascultăm discursurile pline de imaginație, prin care ei reconstruiesc, practic, lumea. Copiii empatizează foarte mult cu personajele și e foarte captivant să vedem „în acțiune” medici, soliști, constructori, supereroi – în definitiv, „meseria e brățară de aur”, mai cu seamă atunci când se face din pasiune.

Asemenea context este bazat pe ficțiune, care, de cele mai multe ori, ascunde hobby-uri sau preocupări pe care, cu atenție și implicare, le putem vedea materializându-se într-o bună zi. Ceea ce astăzi copilul imită îi susține procesul creativ și dezvoltarea sa viitoare.
 

Contexte favorabile dobândirii independenței

În calitate de adulți, trebuie să înțelegem că jocul de rol nu reprezintă doar o modalitate ingenuă de a scăpa de realitate, ci este o activitate foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor. Acest demers îi ajută să-și dezvolte empatia, spiritul creativ, să devină independenți și necesită instrumente caracteristice fiecărui parcurs imaginativ. Practic, prin folosirea unor jucării de rol potrivite, micii utilizatori vor putea experimenta cât mai realist proiecțiile pe care le au în gând.

Mânuirea obiectelor care le imită miniatural pe cele specifice unei anumite profesii oferă copilului ocazia de a-și construi propriul scenariu în care se poate exprima și desfășura în voie. Fără să-și dea seama, cel mic devine astfel mult mai sigur de sine, ia decizii, își fructifică intens procesul imaginativ și cognitiv. În plus, implicarea personală trezește, în mod firesc, un spectru larg de emoții, în funcție de alegerea de moment sau de cursul acțiunilor.   
 

Dezvoltarea abilităților psiho-emoționale prin roleplay

copii in costum superman si captain america

Din punct de vedere psihologic, starea de emoție este un concept care face referire la experiențele care pot apărea în viață și care ne influențează motivarea, comportamentul, modul de a gândi. Emoțiile descriu stări fiziologice și sunt generate subconștient; de obicei, sunt reacții corporale autonome la anumite evenimente externe sau interne: bucuria, tristețea, rușinea/vina, frica, dezgustul, furia, uimirea.

Pe lângă empatie, jocul de rol joacă și o funcție psihologică. În timpul jocului, copiii devin adesea personaje plauzibile, realizând o proiecție care îi ajută să dobândească o mai mare conștientizare a emoțiilor. Aici, este cheia: copilul să poată prelua controlul asupra comportamentului propriu și, în consecință, să crească armonios. Astfel, acele „superputeri” precum răbdarea, empatia, colaborarea pot fi dobândite prin folosirea unor elemente specifice: Este foarte important să-i arăți copilului că ai încredere în alegerile sale. Dacă dorești să-l ajuți să-și lărgească perspectiva, îți oferim un sfat a cărui implementare va schimba vizibil în bine dorința de cunoaștere a celui mic: citește-i povești cu finaluri deschise. Cere-i opinia despre cele aflate și permite-i să continue, lăsându-l să-și creeze propria aventură imaginară. Și, cum copiii au nevoie să experimenteze, îi poți oferi costumele sau jucăriile potrivite pentru a se deghiza și a da viață reprezentărilor pe care și le dorește.
 

Creativitatea – parte integrantă a socializării


fetite in spatele unei mese cu prajituri si tort

Prin puterea creativității specifice, un copil creează contexte în care să se poată exprima liber, iar bucuria, de cele mai multe ori, provine din compania unor potențiali parteneri de joacă. Este firesc, așadar, ca multe dintre proiecțiile mentale să necesite cel puțin un coleg de activitate, fie că este „prieten”, ori „inamic”; în definitiv, viața însăși este construită pe echilibrul pozitiv-negativ, aspect pe care copiii îl sesizează intuitiv și care transpare din jocurile lor.

În cadrul multor secvențe de roleplay, creativitatea cheamă socializarea în mod firesc, iar acest lucru este benefic pentru cei micuți care dobândesc astfel capacitatea de a lucra în echipă. Astfel, nu doar distracția sporește, ci mai cu seamă acele caracteristici de care copiii vor avea mare nevoie mai târziu în viață:
  • inițiativa;
  • încrederea în sine;
  • comunicarea;
  • colaborarea, prin acceptarea celuilalt.
Jocul de rol stimulează copiii să facă față unor noi provocări și să caute o soluție prin comparație cu ceilalți, eroi imaginari sau persoane cunoscute. Practic, ei folosesc creativitatea ca mijloc de a recompune realitatea, context în care socializarea duce la crearea anumitor structuri și norme de comportament.

Frumusețea vieții stă în diversitate, iar caracteristicile și preferințele celor mici ilustrează perfect acest concept. Fie că alege o trusă doctor de jucărie sau preferă un rol de negustor priceput, se cuvine să-l încurajăm să experimenteze. Dezvoltarea sa personală va avea astfel foarte mult de câștigat. În plus, dacă îi susținem, vor putea să-și îmbunătățească încrederea în propriile forțe și conștiința de sine, să-și controleze emoțiile, să-și dezvolte empatia. Astfel, „răsplata lor nu va consta doar într-un comportament îmbunătățit, ci și în performanțe academice măsurabile”, precum arată autorul lucrării Inteligența emoțională, psihologul Daniel Goleman. 
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!