Idei de activități Montessori pentru bebeluși

Idei de activități Montessori pentru bebeluși
Educația copilului începe încă din primele zile de viață, iar părinții implicați știu cum să caute și să găsească metodele ideale pentru ei. Fiecare clipă este importantă, iar găsirea unor activități noi poate fi o provocare destul de mare, mai ales că nu vorbim doar de distracție și amuzament ci și de sprijinul necesar pentru dezvoltarea unor abilități importante. 


Cine a fost Maria Montessori?


Educatoare și om de știință italian, dr. Maria Montessori a dezvoltat cu mai bine de 100 de ani în urmă un sistem de educație care îi poartă numele și care este apreciat chiar și în prezent de către părinți din toată lumea. Dr. Montessori a intuit, și ulterior a demonstrat, faptul că până la vârsta de 3 ani, creierul copiilor este într-un proces de dezvoltare mai rapid decât în orice altă perioadă din viață. Între 0–3 ani, copiii învață extrem de multe lucruri, asimilând informații pe care le vor utiliza toată viața. 

Cu această idee în minte, dr. Montessori a stabilit o metodă care nu reprezintă educație formală, dar care le oferă copiilor un mediu pașnic, de susținere și sigur. Aceste condiții sunt ideale pentru a hrăni curiozitatea naturală a copiilor și pentru a-i încuraja să exploreze lumea din jur și să își câștige independența. 


Care sunt beneficiile activităților Montessori?


Metoda Montessori pentru bebeluși oferă o mulțime de activități simple, dar care susțin dezvoltarea abilităților și pasiunilor unice ale fiecărui copil. Pe măsură ce pruncul crește, pot fi introduse treptat materiale și activități noi care stimulează învățarea, concentrarea, rezolvarea problemelor, abilitățile motrice și coordonarea fizică. 

Cel mai important aspect în metoda Montessori este rutina zilnică, în care sunt incluse activități specifice, activități care susțin dezvoltarea socială, independența, dar și abilitățile emoționale și cognitive. 

Cele mai importante beneficii ale metodei Montessori sunt: 
  • un stil de viață sănătos: îngrijirea proprie, îmbrăcarea, igiena, hrănirea
  • un comportament adecvat față de mediul în care trăiesc: aranjarea lucrurilor, curățenia în spațiul în care își desfășoară activitatea, prepararea unor mâncăruri simple, îngrijirea plantelor și animalelor domestice
  • dezvoltarea limbajului: identificarea imaginilor, descrierea acțiunilor și obiectelor, susținerea unei conversații, cântat
  • dezvoltarea abilităților motorii fine: tragerea, apucarea, ridicarea, utilizarea obiectelor, scris, legat șireturi, desenat sau dat paginile cărților 
  • dezvoltarea abilităților motorii grosiere: mers, alergat, sărit, echilibru, etc. 
  • dezvoltarea abilităților sociale: formarea și menținerea relațiilor, interacțiuni cu persoane de aceeași vârstă sau mai mari, lucrul în echipă etc. 


Este potrivită metoda Montessori pentru bebeluși? 


Metoda Montessori este ideală pentru bebeluși deoarece le oferă posibilitatea de a explora în siguranță lumea din jurul lor, încurajându-i să descopere singuri informații importante. Totul se desfășoară într-un mediu atractiv, primitor și calm, cu jucării minimaliste așezate în coșuri și cărți așezate pe rafturi accesibile. 

Toate activitățile care se desfășoară în metoda Montessori sunt concepute să aibă în centrul lor copilul, începând cu spațiul generos, destinat jocului liber. 
 

Când poate fi începută aplicarea metodei Montessori? 


Deoarece metoda Montessori încurajează explorarea independentă și învățarea autodidactă, este recomandată să fie aplicată încă din primele luni de viață ale copilului. Efectele pozitive pot fi vizibile rapid chiar și în cazul sugarilor, iar pe măsură ce timpul trece, copiii vor înțelege și vor pune în aplicare concepte dificile. Sunt acumulări importante care îi vor ajuta pe cei mici atunci când vor ajunge la vârsta școlară și vor fi integrați în sistemul de educație tradițional. 


Idei de activități Montessori ce pot fi realizate acasă

1. Jocul cu litere și cifre


Chiar dacă nu este vorba despre citit propriu-zis, jocul cu litere și cifre din lemn îi familiarizează pe copii cu forma acestora. În acest fel, vor deprinde mult mai repede semnificația acestor semne atât de importante pentru alfabetizare și se vor simți confortabil atunci când vor trebui să formeze cuvinte ori să facă operații de matematică. 


2. Xilofon hand made


Se pot utiliza recipienți din sticlă sau din metal, umpluți cu diferite materiale, în cantități diferite. Se pot folosi în acest scop: apa, orezul, nisipul, pietriș, etc. Fiecare recipient va scoate un sunet diferit atunci când este lovit ușor, iar cei mici pot compune adevărate simfonii. 


3. Așezarea obiectelor în ordine


Indiferent dacă este vorba despre cuburi din lemn ce trebuie așezate unul peste altul în ordine sau despre inele care trebuie puse pe un turn, această activitate ajută la dezvoltarea abilităților de coordonare, precum și la înțelegerea unor concepte ce țin de formă, dimensiune și chiar simt tactil. Copiii vor reuși să identifice obiectele din aceeași serie, să le compare și să le așeze în ordine. 


4. Grădina din balcon


Un ghivechi drăguț cu puțin pământ și niște semințe de plante aromatice pot reprezenta o adevărate activitate de grădinărit. Udarea semințelor, urmărirea încolțirii lor, îngrijirea și copilirea plantelor sunt tot atâtea activități fascinante care îi învață pe cei mici multe lucruri despre mediul înconjurător. 
 

5. Curățenia în cameră


Rutina zilnică a copiilor ar trebui să includă făcutul patului dimineața și strângerea jucăriilor în fiecare seară. Atunci când termină de folosit un obiect, copiii trebuie să îl pună la locul lor, iar ordinea în cameră trebuie păstrată în permanență. 

Cu siguranță, metoda Montessori reprezintă una dintre cele mai importante resurse pentru părinții care doresc să își crească pruncii într-un mediu educativ, un mediu care să le ofere contextul ideal pentru o dezvoltare armonioasă. 
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!