Dezvoltarea motricității la copii: beneficii, metode, jucării recomandate

Dezvoltarea motricității la copii: beneficii, metode, jucării recomandate
Conform definiției generale, motricitatea este „capacitatea activității nervoase superioare de a trece rapid de la un proces de excitație la altul, de la un anumit stereotip dinamic la altul”, iar prin extensiune este sinonimă cu motilitatea – „proprietate a unor organe cu musculatura netedă de a efectua mișcări de contracție și de relaxare” (v. definiții aici și aici).  

În evoluția copilului, abilitățile motorii ocupă un rol de importanță fundamentală. În fapt, prin dezvoltarea psiho-motorie, cel mic își rafinează inteligența, învățând să cunoască spațiul și să se miște în interiorul lui. Pentru a putea înțelege pe deplin rolul fundamental pe care dezvoltarea motricității îl are în viața unui copil, este necesar să cunoști ce avantaje are aceasta și prin ce metode o poți influența în mod constructiv.
 

Beneficiile susținerii motricității la copii

Specialiștii pediatri din domenii conexe – psihologie pediatrică, medicină, educație – susțin că abilitățile motorii se dezvoltă printr-o serie de stimuli externi și, în mod special, prin joc. O componentă fundamentală a vieții individuale și relaționale, motricitatea permite creșterea armonioasă deoarece garantează dezvoltarea psihofizică a copiilor. Aceasta îi ajută pe cei mici să dobândească o stăpânire complexă atât a relației cu propriul corp, cât și în raport cu spațiul înconjurător.
  • Educația psihomotorie este punctul de plecare pentru procesul de învățare la copii. Obiectivele acesteia se traduc prin beneficiile pe care le urmărește:
  • cunoașterea și stăpânirea propriului corp;
  • echilibrul și coordonarea;
  • dezvoltarea capacității de a se exprima și de a comunica;
  • încrederea în sine și în relaționarea cu toți ceilalți;
  • dezvoltarea armonioasă a personalității.


Metode eficiente pentru susținerea motricității

jucarii din lemn colorate

Copiii dobândesc abilități diferite în timpul fazei de dezvoltare, inclusiv cea de orientare în spațiu, prin lateralitate și creativitate; inițial, ei pot face mișcări simple, prin care memorează gesturile minime precum apucarea unui obiect sau mutarea acestuia dintr-un loc în altul. Cu timpul, cei mici ajung să stăpânească acțiuni complexe care implică motricitatea fină: desfacerea și prinderea nasturilor, legarea pantofilor, spălatul corect pe dinți etc. Există metode specifice prin intermediul cărora poți susține activ evoluția motricității copilului tău.
 

Jocul – activitatea predilectă a învățării la copii

Primul și cel mai uzitat instrument valid în acest sens este jocul, instrument prin care copilul se exprimă pe deplin: observă, analizează, gândește, inventează, pune în practică, se mișcă. De cele mai multe ori, adulții consideră că „pentru copii, totul e o joacă!”, atribuind acestei activități conotații mai degrabă negative, în sensul de superficialitate, chiar inutilitate. Desigur, cei mici nu au un nivel profund de înțelegere asupra lumii, deci reacțiile lor sunt pe măsură: adresează întrebări repetate, mimează insistent, vor să schimbe mediul după bunul plac. Ceea ce ar trebui noi să vedem în asemenea comportamente sunt abilități de supraviețuire în stadiu germinal – copiii au nevoie să afle răspunsuri și să reconstruiască, mental și practic, lumea din jur, pentru a și-o asuma.

Metoda jocului se poate practica în mod liber, acasă, ori în cadrul instituțiilor de specialitate (creșe, grădinițe, preschool, after school etc.). Succesul fiecărei activități este asigurat, în primul rând, de calitatea mijloacelor de lucru. Instrumentele diferă în funcție de vârsta, abilitățile și preferințele micilor utilizatori: Desigur, lista poate continua în funcție de necesitățile considerate utile copilului tău. Dacă, de exemplu, și-a însușit mișcările de motricitate fină, poți încerca să-i provoci spiritul de aventură, antrenându-i în același timp echilibrul, încrederea în sine și relația cu natura, folosind jucării de exterior.
 

Exemplul personal – învățarea din practică

copil pe tricicleta

Activitățile care ajută la dezvoltarea abilităților motorii sunt variate și implică  acțiuni disparate pe care le poți desfășura alături de cel mic, devenind exemplu viu pentru copilul tău. Ce ați putea încerca? De exemplu, lucruri simple precum:
  • gătitul – dezvoltă manualitatea, procesele cognitive necesare înțelegerii unei cronologii anume care duce la rezultatul dorit;
  • curățenia și ordinea – susțin motricitatea, gândirea, memoria (să știe unde și cum se aranjează lucrurile), simțul estetic, nasc minți organizate;
  • activitățile sportive – antrenează corpul și mintea să dobândească repere specifice și să conlucreze pentru a-și atinge obiectivele, mențin un nivel optim al funcționării întregului organism.
Dacă este încă mic și ai temerea că s-ar putea răni, poți opta pentru jucării de rol sau roleplay astfel încât acțiunile tale să poată fi imitate în siguranță de copilul care vrea să învețe „pe viu”.

Pentru a-i fi cu adevărat exemplu copilului, este esențial să stabilești o relație de empatie cu el, respectându-i doleanțele și personalitatea. Din punct de vedere relațional, este recomandat să-i vorbești calm, clar și pe înțelesul său, să te așezi la același nivel cu el (de exemplu, dacă este necesar, să te așezi pe jos sau chiar să te rostogolești, dacă e cazul), să-l liniștești după ce ai ascultat cu atenție și ai înțeles ce dorește. În definitiv, este fundamental să-i ajutăm pe copii să-și descopere abilitățile și să-și găsească puterea – interioară și exterioară – de care vor avea atâta nevoie ulterior în viață.
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!