Cum cureti jucariile celui mic in functie de materialul lor 

Cum cureti jucariile celui mic in functie de materialul lor 

Copiii, mai ales cei care au sub varsta de un an, obisnuiesc sa isi introduca in gura jucariile, astfel ca este necesar sa fie igienizate. Acestea se pot contamina foarte usor cu microbi, bacterii si virusuri. Te invitam sa parcurgi in continuare articolul, pentru a afla informatii despre cum se curata jucariile in functie de materialele din care sunt facute.

 

Cuprins:

Cum cureti jucariile celui mic in functie de materialul lor

Cum cureti jucariile in functie de material

Jucarii din plus

Jucarii din lemn

Jucarii din plastic

Cat de des se curata jucariile?

De ce este indicat sa igienizezi jucariile noi?

 

Cum cureti jucariile in functie de material

 

Fiecarui tip de material din care sunt confectionate jucariile ii corespunde o metoda de dezinfectare. Este indicat sa tii cont de materialul acestora, deoarece, pe langa faptul ca se igienizeaza eficient, poti prelungi rezistenta lor in timp. Iata cateva metode de curatare jucarii copii, in functie de cele mai comune materiale:

Jucarii din plus

Jucaria si perna din plus Elefantul Puffy Gri, Mascota din plus sau Caracatita reversibila din plus sunt exemple de astfel de jucarii.

 

Le poti curata cu ajutorul masinii de spalat, daca dimensiunea lor permite acest lucru. Pentru a nu deteriora jucariile de acest fel, le poti pune intr-o husa sau in interiorul unei fete de perna si apoi sa le introduci in masina de spalat, ca sa isi pastreze intacta forma. Cu ce se spala jucariile de plus, pentru a fi suficient de bine igienizate? Se recomanda sa optezi pentru un detergent bland, care sa nu provoace alergii copiilor. Se poate utiliza si putin otet concomitent cu detergetul pentru a proteja culorile jucariei.

 

Daca jucariile din plus sunt umplute cu materiale sintetice sau boabe, este necesar sa eviti spalarea la masina si sa optezi pentru curatarea manuala. Adauga putin detergent bland in apa, amesteca si inmoaie in ea o laveta creata din microfibra, dupa care, folosind miscari circulare, stergi suprafata jucariei. Daca exista accesorii si pot fi detasate, nu le introduce in masina de spalat. Daca jucariile au sisteme cu baterii, spala-le manual, ferind dispozitivul electronic de apa.

 

Daca te intrebi la cate grade se spala jucariile din plus, este important de stiut ca trebuie sa respecti temperatura care figureaza pe ambalaj sau pe eticheta. In multe cazuri, aceasta nu depaseste 40° C, dar pot exista exceptii. La final, jucariile se clatesc de mai multe ori cu apa curata, iar ulterior se foloseste un pieptan sau o perie pentru a le reda textura pufoasa. Dupa aceea, se asaza la uscat intr-un loc ventilat si ferit de razele directe ale soarelui.

 

Important de retinut: daca jucariile nu sunt uscate complet, pot ajunge sa creeze mucegai, ceea ce le pune copiilor sanatatea in pericol. Otetul are rol dezinfectant, iar mirosul nu va fi persistent. Nu folosi apa fierbinte, deoarece le poate deteriora.

Jucariile din materiale textile se pot curata ca cele din plus.

Jucarii din lemn

Cubul interactiv 9 in 1 Montessori Broscuta din lemn, Puzzle-ul Tangram 125 Piese, Joc de memorie Memory Chess, cu 24 pini, din lemn sau Set 115 cuburi de constructie din lemn Orasul Meu se incadreaza in aceasta categorie. 

 

Metoda de curatare jucarii din lemn ce au un strat de vopsea impermeabila implica folosirea unei carpe sau prosop si a sapunului dizolvat in apa. Inmoaie carpa in lichid si curata cu atentie jocurile si jucariile de acest tip. La urma, foloseste apa curata pentru a le clati. Dupa curatare, foloseste o carpa curata sau un prosop curat pentru a absorbi apa si a le lasa uscate. Pentru cele fara vopsea impermeabila poti folosi un spray igienizant din ingrediente naturale si o laveta din microfibra.

 

Important de retinut: pentru aceste tipuri, cum sunt jucariile din lemn de tip Montessori, nu trebuie sa utilizezi alcool, otet sau prafuri speciale pentru curatat, intrucat le pot deteriora. Jucariile din metal se pot curata la fel ca acestea.

Jucarii din plastic

Jocul educativ Set 26 oua de potrivit cu litere, Set karaoke cu geanta muzicala si microfon MP3, cu sunete si lumini sau Casuta de papusi si geanta portabila, Dream House, cu papusa inclusa reprezinta idei de jucarii din plastic.

 

Curatarea celor de acest tip, ce sunt lipsite de componente electronice sau metalice, se poate face cu ajutorul apei si sapunului. Dupa spalare, trebuie sa absorbi cu un prosop apa de pe ele, pentru a le lasa complet uscate, sau le poti aseza intr-un spatiu care sa fie uscat si ventilat. 

 

Jucariile din plastic de mici dimensiuni pot fi spalate si cu ajutorul masinii de spalat vase. Pe cele foarte mici le poti strange intr-o punga din material textil pe care o sigilezi. In cazul celor de mari dimensiuni, se poate folosi cada. O alta optiune pentru curatarea celor din plastic, cum sunt jucariile antistres, este sa le stergi cu un servetel dezinfectant.

 

Important de retinut: solutiile de curatare jucarii copil care se regasesc sub forma de crema sau pudra, dar si cele pe baza de alcool, trebuie evitate, deoarece pot deteriora jucariile din plastic. Curatarea celor din plastic ce contin elemente electrice, cum sunt, de exemplu, vehiculele de jucarie, necesita multa precautie. In cazul lor pulverizeaza spray dezinfectant, evitand partile electrice, si sterge cu o carpa curata.

 

Cat de des se curata jucariile?

 

Exista unele repere pe care le poti lua in considerare cand vine vorba despre frecventa la care sa aiba loc fiecare curatare a jucariilor copilului. Varsta este unul dintre factori. De exemplu, cele folosite zilnic de bebelusi au nevoie sa fie igienizate cel mai des, de regula, o data la doua zile sau o zi da, una nu. 

 

Pe cele pe care acestia le folosesc mai rar, le poti dezinfecta o data pe saptamana sau o data la trei luni, dupa caz. Cele din plus utilizate des pot fi curatate o data pe saptamana sau o data la cateva saptamani (de doua sau de trei ori in fiecare luna). 

 

Cele pe care le folosesc copiii de varste mai mari pot fi dezinfectate de doua ori pe an, dar daca este vorba despre jucarii de exterior, trebuie curatate inainte de fiecare utilizare, deoarece sunt expuse la microorganismele din aer.

 

Un alt factor important de care este indicat sa tii cont este sezonul. In perioadele in care exista risc crescut de a contracta afectiuni de natura virala se recomanda sa cureti jucariile o data sau de doua ori pe luna.

De ce este indicat sa igienizezi jucariile noi?

Se recomanda sa faci o curatare a jucariilor si in cazul celor achizitionate recent. Acestea pot fi contaminate cu praf sau alte particule ce pot pune in pericol sanatatea copilului (particule provenite din fabrica, depozitare sau transport). Indiferent de materialul din care sunt realizate, se recomanda igienizarea acestora inainte de a intra in contact cu cel mic. In multe cazuri, pe ambalaj sau eticheta exista instructiuni de curatare.

 

Asadar, pune siguranta copilului mai presus de orice si, la fel cum igienizezi si alte produse care intra in contact cu cel mic, dezinfecteaza frecvent si jucariile. In cazul in care nu faci acest lucru regulat, cu cat trece mai mult timp, cu atat bacteriile se vor acumula si ii vor pune celui mic sanatatea in pericol.




 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!