In perioada 30 Apr - 7 Mai suntem in concediu. Comenzile vor fi livrate incepand cu 8 Mai

Cum alegi jucăriile pentru bebeluși: Idei și recomandări pentru fiecare etapă de dezvoltare

Cum alegi jucăriile pentru bebeluși: Idei și recomandări pentru fiecare etapă de dezvoltare
Jucăriile pot fi o modalitate excelentă prin care bebelușul își poate dezvolta curiozitatea și abilitățile. Optează pentru produse care să îi stimuleze simțurile și care să îl ajute în procesul de autocunoaștere și de dobândire a încrederii de sine. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, poate fi dificil să achiziționezi produse potrivite cu care să se joace copilul tău. Descoperă în acest articol cum să alegi jucăriile în funcție de vârstă și de alte criterii. 

Cuprins:


Cum alegi jucăriile potrivite

Cele mai frumoase jucării nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru bebelușul tău. Achiziționează produse adecvate fiecărei etape de dezvoltare a copilului, care să-i stimuleze imaginația și să-i sporească abilitățile, precum cele cognitive sau de rezolvare a problemelor. Iată câteva criterii de care să ții cont pentru alegerea jocurilor și jucăriilor adecvate.
 
  • Vârsta copilului

Vârsta notată pe ambalajele produselor destinate copiilor este un indicator pentru nivelul de siguranță. În cazul bebelușilor, evită-le pe cele care au piese foarte mici, ce pot fi înghițite ușor. Totuși, alături de vârstă, nivelul de dezvoltare al celui mic și interesele lui sunt indici foarte buni pentru alegerea jucăriilor. 

Astfel, achiziționează jucării educative și interactive adecvate vârstei și corelate cu etapa de dezvoltare. Optează pentru produse care să îi stimuleze simțurile primare, motricitatea, dexteritatea, memoria, capacitatea de învățare și de atenție.

fetita cu jucarii din lemn
 
  • Materialul jucăriei

Pentru bebeluși, simțul tactil este foarte important. Jucăriile din materiale textile, precum bumbacul, pot fi alegerea ideală pentru primele luni de viață ale copilului. De asemenea, cele din lemn de tip Montessori reprezintă o variantă potrivită pentru locul de joacă. Acestea îi ajută pe cei mici să își dezvolte simțurile și aptitudinile în funcție de ritmul lor natural și de propriile nevoi. 

Spre deosebire de jucăriile din plastic, cele din materiale naturale le oferă o experienta deosebită copiilor. Senzațiile la atingerea obiectelor din bumbac sau din lemn sunt mai plăcute și le pot stârni curiozitatea și atenția. 
 
  • Rolul jucăriei

În funcție de vârsta bebelușului, de interesele și de abilitățile acestuia, alege jucării care îndeplinesc un anumit rol: dezvoltarea motricității sau a memoriei, învățarea culorilor, numerelor etc. Un scop foarte important îl au jucăriile antistres, benefice atât pentru copil, cât și pentru părinți. Acestea pot elimina într-un mod eficient sentimentele negative acumulate de membrii familiei. 

Bebelușul ar trebui să se joace cu obiecte care să-l stimuleze și pe care să le folosească într-o activitate specifică. Stai departe de jucării care nu au un scop clar, care oferă prea multe în același timp sau care fac totul singure, fără să contribuie la dezvoltarea armonioasă a celui mic. 
 

Idei și recomandări de jucării în funcție de vârstă

Vârsta poate fi un indicator clar pentru nivelul de dezvoltarea al bebelușului și a nevoilor sale. Alegerea jucăriilor pentru bebe în funcție de aceste aspecte poate avea o contribuție semnificativă pentru evoluția echilibrată a copilului, din punct de vedere fizic, mental, emoțional și social.
 
  • Jucării pentru copii de 0-3 luni

Nou-născutul reacționează la voci și la sunete, la forme și la contrast. Jucăriile pentru bebeluși între 0-3 luni ar trebui să le stimuleze simțul tactil, auzul și văzul. Potrivite pentru aceștia sunt caruselele și covorașele de joacă, astfel încât cel mic să poată sta pe spate și să privească mișcarea lentă a diferitelor forme agățate de carusel. 

Ține cont că nou-născutul nu vede la depărtare și nu distinge detaliile. Distanța optimă dintre copil și jucăriile din carusel ar trebui să fie de aproximativ 25-30 de centimetri. Alege un produs care să nu-l stimuleze excesiv pe copil cu mișcări prea rapide, cu prea multe luminițe sau cu sunete puternice. 

Când întinde bebe mâna după jucării, îi poți oferi produse interactive, precum cele din silicon eco-friendly. Acestea sunt non-toxice și elastice, iar copilul le poate ronțăi, pipăi sau modifica forma, ceea ce îl ajută la dezvoltarea abilităților senzoriale, de atenție și de motricitate. 

bebelus care se joaca
 
  • Jucării pentru copii de 4-8 luni

Copilul începe să își coordoneze mai bine mișcările și devine mai curios. În această perioadă, cel mic încearcă să descopere lumea din jurului lui, în special cu ajutorul mâinilor și al gurii. Jucăriile pentru bebeluși de 4 luni sau mai mari se pot axa pe simțul tactil, pe dentiție și pe motricitate. 

Cărțile textile sunt ideale pentru acest interval de vârstă, pentru că le stimulează curiozitatea și reprezintă un prim nivel pentru învățarea animalelor, fructelor și legumelor, vehiculelor ș.a. De asemenea, sunt indicate jucăriile pentru dentiție, precum mingile senzoriale, realizate din materiale și texturi diferite. 
 
  • Jucării pentru copii de 9-12 luni

Abilitățile motrice ale copilului sunt din ce în ce mai bune și poți alege jucării de tras sau de împins potrivite pentru bebeluși de 9-12 luni. Spre exemplu, în această perioadă pot fi folosite produse interactive, colorate, în formă de animale sau de vehicule, care pot fi trase după piticul tău de o sfoară.

Alte jucării adecvate acestui interval de vârstă sunt centrele de activități, care pot include numeroase elemente: sortator de forme, piese rotative, labirint cu bile, butoane pentru melodii și lumini, obiecte zornăitoare etc. Mai mult, cel mic își poate dezvolta gândirea logică și imaginația cu seturi de construcție, formate din cuburi moi sau din alte produse potrivite vârstei.
 
  • Jucării pentru copii de 1 an

În topul jucăriilor pentru copii de 1 an se află jocurile educative și puzzle-urile foarte ușoare, precum și cele interactive pentru dezvoltarea aptitudinilor motrice fine, cognitive și de asociere. Alege produse care să îi stimuleze prichindelului perspicacitatea și imaginația, precum cuburi multifuncționale sau căsuțe interactive din lemn.

După ce copilul descoperă bucuria jocului de rol, optează pentru jucării de roleplay: instrumente muzicale simple, seturi pentru diferite meserii și preocupări (medic, bucătar, meșter, negustor, curățenie, modă ș.a.). 

După ce copilul mai crește, poți să achiziționezi jucării de exterior, precum corturi, tobogane, vehicule pentru cei mici și diferite accesorii pentru sport. Jucăriile recomandate la 3 ani sunt mai complexe și poți să te axezi mai mult pe creativitatea celui mic cu produse pentru artă și îndemânare: seturi de desen sau de pictură, plastilină și nisip de modelat, tablă de scris, jocuri de creație etc.

fetita care se joaca cu cuburi din lemn
 

Ce jucării să eviți în funcție de vârsta copilului?

În primele luni de viață ale copilului, evită jucăriile care îl pot suprastimula sau agita, din cauza mișcărilor prea rapide, a multitudinii de luminițe și de sunete deranjante. Optează pentru obiecte care se mișcă lent sau în mod natural, cu melodii liniștitoare. 

Mai mult, citește cu atenție recomandările producătorului referitoare la vârstă, astfel încât să nu pui bebelușul în pericol. Stai departe de jucăriile care au componente mici, care pot fi înghițite. Seturile de construcție cu piese de dimensiuni reduse sunt potrivite, în general, pentru copii de peste 3-4 ani. 

De asemenea, pentru o dezvoltare armonioasă, nu achiziționa jucării care încurajează violența (arme cu bile, cu ventuze etc.) sau care promovează un anumit ideal (păpuși cu forme proeminente, cu haine provocatoare ș.a.). Optează pentru jocuri și produse care pun accent pe stimularea senzorială și cognitivă a copilului. 

Pentru a asigura dezvoltarea echilibrată a bebelușului, achiziționează jocuri și jucării sigure pentru vârsta lui și potrivite fiecărei etape de dezvoltare. Alege produse calitative, care să contribuie la evoluția copilului din punct de vedere fizic, mintal și emoțional, precum și la îmbunătățirea proceselor de învățare, de memorare și de concentrare a atenției. 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!