Cine a inventat puzzle-ul și cum alegi unul pentru copilul tău

Cine a inventat puzzle-ul și cum alegi unul pentru copilul tău
Jocurile tip puzzle reprezintă una dintre cele mai grozave metode de învățare pentru cei mici. Atunci când fac un puzzle, ei își exersează multe abilități fizice și cognitive, printre care: dezvoltarea motricității fine, coordonarea ochi - mână, rezolvarea problemelor, concentrarea pe o singură sarcină, dezvoltarea atenției și echilibrului etc. 

Primul puzzle a fost realizat de John Spilsbury, cartograf și gravor londonez, în anul 1760. Acest puzzle era de fapt o hartă lipită pe o placă din lemn, care a fost ulterior tăiată în bucăți, pe linia de contur a țărilor. Succesul a fost instantaneu, astfel încât mulți antreprenori au copiat și extins ideea. Au fost tăiate sub formă de puzzle imagini educaționale, fotografii cu peisaje ori scene religioase. Inițial, toate puzzle-urile erau create din lemn; abia în 1947, a fost creat puzzle-ul modern, așa cum îl cunoaștem și în prezent. 

Cel mare puzzle din lume este realizat de Ravensburger și are peste 40.000 de piese. El a fost confirmat de Guinness World Records drept cel mai mare puzzle realizat vreodată și are ca temă „Momente memorabile Disney”.

Ziua puzzle-ului este sărbătorită anual, în data de 29 ianuarie. 

copii si parinte rezolva puzle

Criterii de luat în calcul când alegi un puzzle

Dacă vrei să alegi un puzzle potrivit pentru copilul tău, iată care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont:


1. Numărul de piese

Acesta este cel mai important criteriu și este direct legat de vârsta celui mic și de nivelul de dezvoltare la care se află. Copiii mai mici vor putea să asambleze un număr redus de piese, în timp ce juniorii cu vârste peste 6 ani pot începe să treacă la puzzle-uri de 500 - 1000 de piese. De multe ori, este nevoie de ajutorul unui adult, așa ca ai toate motivele să petreci momente minunate alături de copilul tău. 
 

2. Imaginea pe care o reprezintă

Aici, este vorba despre un criteriu subiectiv, deoarece are legătură cu pasiunile celui mic. Va trebui să alegi între animale domestice, personaje preferate și super eroi, imagini din sport sau teme geografice ori istorice. Copiii sunt foarte sensibili la jocurile pe care le primesc, așa că va trebui să te informezi bine înainte. Există copiii care vor adora un puzzle cu un unicorn, în timp ce alții pot să facă o criză de plâns pentru că nu au primit un puzzle cu un pompier. 
 

3. Dimensiunea pieselor

Puzzle-ul vine și cu un anumit factor de risc, deoarece piesele foarte mici pot reprezenta pericol de înghițire sau sufocare. Din acest motiv, atunci când copilul este mic, piesele trebuie să aibă dimensiuni mai mari. Cu toate acestea, întotdeauna, copilul trebuie să fie supravegheat atunci când se joacă pentru a preveni orice accidente neplăcute.
 

4. Materialul din care este realizat

Puzzle-uri clasice sunt realizate din carton rezistent, dar cele destinate copiilor mai mici pot avea la bază și alte materiale. Pentru distracția bebelușilor care nu știu să protejeze jucăriile, sunt disponibile puzzle-uri cu piese din plastic, lavabile și foarte rezistente. Pentru copiii puțin mai mari, există puzzle din spumă, care sunt ușor de manevrat și de îmbinat. Cu toate acestea, nici puzzle-urile din plastic, nici cele din spumă nu oferă o varietate foarte mare de modele. 

Puzzle-urile din lemn sunt la rândul lor rezistente și elegante, având imprimat pe ele diverse imagini. Deoarece există riscul ca marginile să nu fie bine șlefuite și să prezinte risc de înțepare, fiecare piesă trebuie foarte bine verificată înainte de a fi oferită copilului. 

puzzle


5. Forma puzzle-ului

Forma consacrată a puzzle-urilor este cea dreptunghiulară, însă creativitatea producătorilor nu cunoaște limite. În prezent, există puzzle-uri cu diverse forme, de la fluture la dinozaur. De asemenea, există puzzle-uri care reprezintă hărți ale țărilor, având exact forma acestora, dar și puzzle-uri 3D care implică un grad de dificultate mai ridicat pentru îmbinare, dar care sunt și foarte spectaculoase. Nu în ultimul rând, pentru copiii mai mici, se recomandă puzzle-ul incastru, care presupune așezarea pieselor în lăcașurile potrivite. Poți alege dintre: litere, cifre, fructe, legume, insecte, animale de la fermă, mașinuțe, anatomia corpului uman, forme geometrice sau orice altă temă de care este pasionat copilul tău. 

Cu siguranță, cea mai mare bucurie a copiilor este atunci când primesc un puzzle cu imaginea, forma și materialul preferate. Nu uita că atunci când alegi un puzzle, trebuie să ai în vedere nu doar vârsta și pasiunile celui mic, ci și nivelul de dezvoltare al abilităților personale. Evaluarea corectă a gradului de dificultate este importantă pentru alegerea celui mai potrivit puzzle, astfel că nu trebuie neglijat nici unul dintre factorii menționați mai sus. 

Citește cu atenție recomandările producătorului înainte de a cumpăra un puzzle, deoarece vei afla informații importante atât cu privire la vârsta pentru care este destinat, cât și numărul și dimensiunea pieselor. Sănătatea și bunăstarea, dar și fericirea celui mic sunt importante, așa că o alegere greșită poate avea multe consecințe neplăcute. 

Dacă vezi că juniorul nu se descurcă foarte bine în rezolvarea unui puzzle, fii alături de el, pentru susținere și încurajare. Chiar dacă la început poate fi puțin mai greu până va înțelege ce are de făcut, odată cu finalizarea primului puzzle îi vei deschide o lume plină de magie, cu provocări pe care de-abia va aștepta să le rezolve singur. 

 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!