Ce sunt jucăriile Montessori și rolul lor în dezvoltarea copiilor

Ce sunt jucăriile Montessori și rolul lor în dezvoltarea copiilor
Filosofia Montessori a revoluționat opțiunile educaționale pentru cei mici, punând accentul pe stimularea copilului de a descoperi lumea înconjurătoare, joaca și jucăriile fiind parte importantă în aceste posibilități de explorare. Realizată din materiale naturale, atrăgătoare din punct de vedere estetic și ușor de manipulat, jucăria Montessori reprezintă instrumentul de care copilul are nevoie pentru a-și pune în practică ideile. 
 

Conceptul de jucărie Montessori

Siguranța copiilor este unul dintre aspectele definitorii ale acestui tip de pedagogie, iar jucăriile sunt primele obiecte pe care le caută copiii. Este firesc, așadar, ca acestea să fie realizate conform unor standarde calitative clare. Pentru a putea fi încadrat în această categorie, un obiect trebuie să îndeplinească mai multe caracteristici și să servească unor scopuri bine definite. Astfel, jucăriile Montessori sunt realizate predominat din lemn natural sau din combinații de lemn cu material textil natural, cauciuc și – mai rar – oțel inoxidabil, fiind ușoare, cu margini sau colțuri rotunjite. 

Pe de altă parte, jucăria Montessori este orientată către promovarea învățării STEM – acronim care în traducere, din engleză, înseamnă: Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică – prin efectuarea de experimente și observarea efectelor diferitelor tipuri de acțiuni cu obiecte. Practic, juniorul dezvoltă concepte și abilități în fizică și matematică, făcând calcule, rezolvând probleme și înțelegând necesitatea plasării anumitor obiecte în anumite spații sau relații. 

Acest concept se remarcă prin lipsa componentelor electronice sau a vreunui sistem de stimuli luminoși sau sonori, încercând obținerea unei concentrări maxime din partea copilului pe dezvoltarea unei singure abilități la un moment dat. Una dintre cele mai dificile provocări în demersul educațional este legată de eliminarea factorilor de distragere a atenției astfel încât cel mic să poată asimila fără a depune un efort deosebit în acest sens. 
 

Exemple de jucării 

Universul instrumentelor educaționale Montessori cuprinde o varietate gândită cu grijă și responsabilitate pentru dezvoltarea cognitivă, psihosomatică și emoțională a micilor utilizatori. Opțiunile diferă în funcție de necesități și preferințe, cele de mai jos reprezentând doar o parte din propunerile acestui tip de pedagogie:   
 

Puzzle

Este un concept de jucărie care ajută enorm la cultivarea unor abilități greu de antrenat în alte condiții. Concentrarea este capacitatea de focalizare a atenției pe realizarea unei acțiuni pentru perioada de timp necesară obținerii efectului dorit și este una dintre abilitățile pe care un puzzle le cultivă cu succes. Un alt beneficiu este legat de deprinderea recunoașterii formelor și a mărimilor, precum și a spațiilor adecvate pentru anumite obiecte. Un puzzle de lemn, incastru ajută la formarea în memorie a unor șabloane geometrice, a unor figuri ușor de recunoscut și asimilat cu cele din lumea reală. Pe de altă parte, puzzle-urile orientate pe litere și cifre sunt primii pași în deprinderea tainelor cititului, a scrisului sau a socotitului. Un puzzle cultivă în cel mic dorința și capacitatea de a rezolva probleme, de a gestiona provocări intelectuale și de a oferi soluții adecvate la întrebări variate.
 

Căsuțele și cuburile cu activități

Reprezintă elemente cu impact semnificativ în educația celui mic. Sunt create cu scopul de a oferi provocări multiple care să le dezvolte motricitatea de finețe, spiritul de observație și abilitatea de a recunoaște forme, precum și memoria sau nevoia de a rezolva logic problemele. Aceste jucăriile multifuncționale oferă beneficii clare dezvoltării celor mici: 
  • reunesc unele concepte simple pentru a putea fi utilizate comod;
  • au scopul de a oferi o diversitate cât mai mare de activități;
  • sunt inteligent proiectate – copilul se poate concentra pe o singură activitate, fără a fi distras de imediata proximitate a unor alte obiecte, culori sau provocări.
 

Jocurile și jucăriile de logică și memorie


Aceste instrumente urmăresc îmbunătățirea unor superputeri precum: atenția la detalii, concentrarea, luarea deciziilor logice. Diversitatea problemelor pe care le ridică, multiplele căi de rezolvare și invitația la găsirea de soluții creative fac din aceste elemente nu doar excelente instrumente educaționale, ci și moduri captivante și distractive de petrecere a timpului. 
 

Jucăriile de stivuit și construit

Stimulează dezvoltarea creativității și a gândirii divergente, capacitățile neuro-motorii și coordonarea mână-ochi. Din această categorie, fac parte elemente care oferă modalități educative și de divertisment atât de unul singur, cât și în grup. De aceea, constituie un excelent stimulent pentru dezvoltarea capacităților de comunicare și socializare.
 

Rolul jucăriilor Montessori în dezvoltarea copiilor

Promovând fidel filosofia educațională a Mariei Montessori, jucăriile realizate pe baza principiilor celei mai cunoscute pedagogii italiene îi ajută pe copii să învețe prin joc. Studiile au arătat că pruncii au un comportament tipic de cercetători, deci au nevoie de instrumente cu ajutorul cărora să experimenteze diferite soluții la probleme și să poată observa efectele acțiunilor întreprinse de ei. Dezvoltarea intelectuală a copiilor se realizează astfel nu prin înmagazinarea unor informații, ci prin aflarea de răspunsuri la întrebările care îi preocupă. 

Creativitatea este specifică oricărei ființe umane încă de la cele mai fragede vârste. Pentru cultivarea acestei abilități, sunt fundamentale două aspecte: 
  • crearea mediului propice descoperirilor;
  • utilizarea instrumentelor potrivite – pentru a stimula copilul să caute soluții diverse la provocările întâmpinate. 
Jucăriile Montessori propun, așadar, probleme diverse care incită mintea celor mici să caute rezolvările potrivite, lucrând nu doar individual, ci și prin interacțiune cu ceilalți. În definitiv, identificarea de soluții și capacitatea de a colabora reprezintă repere esențiale pentru fiecare dintre noi, iar educarea acestora este necesară din copilărie.   

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!