Beneficiile muzicii si ale jucariilor muzicale pentru bebelusi

Beneficiile muzicii si ale jucariilor muzicale pentru bebelusi
De foarte multe ori, parintii folosesc muzica drept instrument pentru calmarea bebelusului, fie cantandu-le chiar ei, fie cautand pe internet cantece consacrate pentru copii. Insa, acest lucru nu este pur intamplator, deoarece exista o legatura foarte stransa intre cei mici si muzica.

Micutii pot recunoaste diverse melodii inca de dinainte de a putea vorbi si pot face diferenta intre sunete. Acestia isi pot da seama daca muzica este data mai tare sau mai incet, pot recunoaste schimbarile de tempo si stiu atunci cand se termina un cantec si incepe altul. Pe masura ce acestia cresc, vei observa cum raspund din ce in ce mai bine, recunoscand ritmul si miscandu-se in armonie cu acesta.

Asadar, bebelusii demonstreaza abilitati muzicale impresionante, de multe ori reactionand mai bine la muzica decat la alti stimuli exteriori. Insa, aceasta nu este doar o distractie, ci poate avea si numeroase beneficii asupra copilului.
 

Ce beneficii are muzica pentru bebelusi?

Te-ai intrebat de ce ar trebui ca muzica sa fie un element cat mai prezent in viata bebelusului tau? Iata cateva beneficii clare. Prin muzica ne referim atat la cantecele de leagan pe care i le intonezi tu inainte de culcare, dar si la muzica pentru copii pe care o puteti asculta la televizor sau pe internet, precum si la jucariile muzicale atat de adorate de cei mici.
 

Ajuta la relaxare si calmare

Desigur, principalul motiv pentru care muzica este atat de benefica pentru bebelusi este faptul ca aceasta chiar reuseste sa ii calmeze pe cei mici. Se pare ca ritmurile linistite ale cantecelor de leagan pot contribui la reglarea batailor inimii si a respiratiei, astfel ca micutii se relaxeaza imediat si pot adormi. 

Fiind atat de receptivi la sunete, micutii vor recunoaste instantaneu vocile parintilor, asa ca este mai bine sa ii canti chiar tu daca doresti sa il linistesti. 

Insa, nu ar trebui sa apelezi la cantecele sau jucarii muzicale doar cand vrei sa il adormi pe cel mic. Daca acesta este foarte agitat si doresti sa il linistesti, in masina, la doctor sau oriunde altundeva, muzica va face minuni.
 

Dezvolta abilitatile cognitive

Muzica este primul mod prin care poti incepe sa ii antrenezi creierul celui mic. Aceasta il ajuta sa isi imbunatateasca memoria, deoarece micutii pot invata rapid acordurile unei melodii astfel incat sa o recunoasca atunci cand o aud din nou. Astfel, cu cat bebelusul aude melodii mai diverse, cu atat este mai bine.

Insa, muzica aduce beneficii si pe termen lung. Micutul isi dezvolta mult mai bine capacitatea de a intelege ce se intampla in jur si, mai tarziu, de a gandi, daca va fi expus la stimuli muzicali si auditivi.
 

Dezvolta abilitatile emotionale

In cazul copiilor, poate fi mai dificil ca acestia sa diferentieze intre o situatie negativa sau trista si una pozitiva. Insa, daca aud o melodie trista, ei isi vor putea da seama imediat de diferenta dintre aceasta si un cantec vesel. Astfel, isi dezvolta abilitatile emotionale si vor putea sa isi exprime mai bine emotiile pe masura ce cresc.
 

Dezvolta abilitatile motorii

Muzica ii face pe micuti tare veseli si activi, astfel ca acestia incep sa danseze pe ritmul cantecelor pe care le aud. In plus, jucariile de tip instrumente muzicale, precum tobele sau pianinele, ii vor ajuta sa faca legatura intre miscarile pe care le fac produc si sunetele pe care le produc. Astfel, se vor coordona mai bine pentru a putea produce acele sunete pe care doresc sa le auda.
 

Ajuta la comunicare si la dezvoltarea limbajului

Desi doar ascultarea muzicii nu este suficienta pentru ca micutul sa invete sa vorbeasca mai repede, cu siguranta va fi de ajutor. Nu numai ca bebelusii vor recunoaste diverse sunete si melodii ci, treptat, isi vor dezvolta si limbajul cu ajutorul muzicii. Astfel, ii poti ajuta pe acestia sa spuna primele cuvinte prin cantecele simple.
 

Cum poate lua bebelusul contact cu muzica?

Am mentionat deja cele mai bune moduri in care micutul se poate bucura de muzica. Cat inca este foarte mic, va reactiona cel mai bine la melodiile cantate de parinti, deoarece vocea lor il va ajuta sa se simta in siguranta. 

Apoi, veti putea trece la alte cantece pentru copii. Ii poti cumpara micutului CD-uri pe care sa le ascultati in masina sau poti cauta pe internet videoclipuri haioase pe care sa i le arati. Astfel, nu ii vei dezvolta micutului doar perceptia auditiva, ci si pe cea vizuala.

Un alt mod foarte practic si educativ de a-l distra pe cel mic este prin elemente de tipul covoraselor muzicale sau a altor jucarii care produc sunete si cantece. Astfel, micutii vor putea produce chiar ei muzica, apasand diverse butoane si miscand jucaria, lucru care le va capta atentia si ii va incanta.
 

Ce fel de muzica poate asculta cel mic?

In afara de muzica specifica pentru copii, care cu siguranta va fi pe placul celor mici, poti incerca si alte genuri muzicale. De exemplu, muzica clasica va reusi intotdeauna sa capteze atentia bebelusilor si sa contribuie la relaxarea lor, dar si jazzul poate fi o alegere grozava. 

Insa, poti incerca si alte stiluri, daca doresti sa il obisnuiesti pe cel mic cu muzica pe care tu o asculti de obicei. De fapt, daca micutul a fost expus unui anumit tip de muzica atunci cand inca se afla in burtica mamei, este posibil sa o asculte cu placere si acum. 

Daca ii vei arata bebelusului cat mai multa muzica, acesta poate deveni din ce in ce mai interesat si poate dezvolta o pasiune cand va creste, dorind sa invete sa cante la un instrument. Chiar si daca nu va deveni muzician, astfel de stimuli auditivi sunt grozavi pentru dezvoltarea micutului si il ajuta sa devina un copil inteligent si sanatos.
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!