Baia bebelușului: 5 soluții pentru o experiență plăcută

Baia bebelușului: 5 soluții pentru o experiență plăcută
După nașterea unui bebeluș, una dintre cele mai solicitante provocări cu care se confruntă părinții este baia zilnică a acestuia. Este normal ca la început să fie momente de panică de ambele părți, ori de necunoaștere a unor lucruri, dar pe măsură ce băița are loc tot mai des și cel mic se obișnuiește cu apa, baia se poate transforma într-o reală plăcere și un moment așteptat cu nerăbdare mai ales de către copilaș.

Iată câteva soluții care te vor ajuta să transformi baia unui nou-născut într-o experiență cu adevărat plăcută.


1.Cât de des este recomandat să-i faci baie bebelușului 

Deși poate ai fi tentată să-ți îmbăiezi zilnic bebelușul, acest lucru nu este recomandat de către pediatri. Este suficient dacă îi faci baie de două-trei ori pe săptămână, deoarece spălatul prea des poate afecta pielea foarte sensibilă a unui nou-născut. Aceasta se poate usca în exces și va cauza astfel probleme dermatologice.

Medicii recomandă, în plus, ca prima baie a nou-născutului să nu fie făcută chiar în primele zile de la naștere. Micuții au la început pielea acoperită cu o substanță cerată (vernix) care protejează copilul de germenii din exterior. 

Este recomandat ca baia să nu dureze mai mult de 4-5 minute în special la început, când pielea este foarte sensibilă. Treptat, timpul poate fi prelungit până la 5-10 minute.
 

2. Ce ore sunt indicate pentru baie?

Nu există un program sau niște ore anume la care este indicat să-i faci baie bebelușului tău. Important este să nu-i faci băița imediat după ce a mâncat. Orele de seară, de dinaintea somnului, îl vor face însă să adoarmă mai rapid și să doarmă, cel mai probabil, mult mai bine. 

Odată ce te-ai obișnuit cu o anumită rutină, este bine să respecți însă acel orar, astfel încât și micuțului să-i fie mai ușor să deprindă acest ritm.
 

3.Cum speli fiecare parte a corpului în parte?

În primul rând, ai grijă să folosești o cadă micuță, potrivită. Nu spăla un nou-născut direct în cada mare a casei, ci folosește o văniță de plastic special creată pentru bebeluși, poziționată pe o suprafață care să nu alunece, de exemplu o cădiță pliabilă cu suport buretat detașabil și prevăzută cu termometru.
cădiță pliabilă

Atunci când este foarte mic îi poți sprijini capul pe brațul tău stâng, iar când mai crește asigură-te că micuțul are stabilitate în văniță, iar apa nu depășește linia taliei atunci când stă în poziția șezut. Verifică întotdeauna ca temperatura să nu depășească 37 de grade, și mai ales, nu-l lăsa niciodată nesupravegheat în baie.

Este recomandat să începi cu spălarea feței, pe care să o cureți cu un tampon, apoi a celorlalte părți ale corpului. Insistă neapărat pe zonele mai dificile, cum sunt cea a gâtului, degețelele de la mâini și de la picioare, după urechi. Folosește cu atenție tampoane sau o bucățică de material din bumbac umezită în apă călduță, pentru a curăța mai ales urechile, însă doar extern, nu și în interior. Pentru a îndepărta secrețiile din nas poți utiliza bețișoare din bumbac. 
 

4. Ce produse de toaletă să folosești sau să eviți?

Baia unui bebeluș, mai ales a nou-născuților, trebuie făcută în apă limpede, fără alte adaosuri de plante sau ceaiuri care pot reprezenta un mediu de dezvoltare a bacteriilor. Folosește un săpun hidratant special, dar cu economie, ca să nu-i usuce pielea. Dacă crezi că este neapărat necesar, poți folosi o picătură de șampon delicat pentru a-i spăla părul.

Ai grijă ca produsele pe care le folosești pentru baie să nu conțină parabeni, conservanți sau ftalați, arome sau parfumuri artificiale, și nici sulfați sau Sodium Lauryl Sulfate. Câteva jucării de baie din materiale antialergice îi vor asigura distracția de care are nevoie.
jucării de baie

5. Ce urmează după băiță?

După ce l-ai spălat în văniță, îl poți șterge cu un prosopel din bumbac atât pe păr cât și pe corp. Toaleta de după baie este și ea un pas important în îngrijirea unui nou-născut. Curățarea sau toaletarea feței o poți face zilnic, atât dimineața cât și seara, cu ser fiziologic și tampoane sterile, insistând pe fiecare ochișor apoi pe restul feței. 

Este important să procedezi atent și cu delicatețe, astfel încât bebelușul micuțul să nu fie bruscat și să participe cu plăcere la acest mic ritual săptămânal. Bebelușul va ajunge în acest fel să îndrăgească această rutină, care va crea pentru el o experiență plăcută și momente speciale de  apropiere între mamă și copil.

 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!