7 tipuri de jucării utile pentru dezvoltarea copilului

7 tipuri de jucării utile pentru dezvoltarea copilului
Jucăriile reprezintă o atracție majoră pentru copii, astfel încât nu trebuie decât să li se ofere oportunitatea de a le utiliza, într-un mediu cât mai plăcut. Jucăriile pot părea niște simple obiecte cu care cei mici se distrează, dar adevărul este că ei învață foarte multe lucruri atunci când le folosesc. Jucăriile reprezintă simboluri importante care ajută la realizarea unor scenarii complexe cu ajutorul cărora cei mici explorează lumea din jurul lor, se educă, își descoperă emoțiile și își dezvoltă abilitățile fizice și cognitive. 


Principalele tipuri de jucării  


Iată care sunt principalele tipuri de jucării pe care le poți cumpăra pentru copilul tău:
 

1. Jucării educative


Aceste pot fi utilizate încă din primele luni de viață, deoarece le oferă celor mici oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile cognitive și de a învăța despre rezolvarea problemelor. De asemenea, cu ajutorul jucăriilor educative, vor putea  învăța să lucreze în echipă și să înțeleagă concepte importante, precum echilibrul ori legătura dintre cauză și efect. 
 

2. Jucării pentru simulare și jocuri de rol


Cu ajutorul seturilor de rol, cei mici vor începe să exploreze și să creeze lumea din jurul lor. Ei vor putea să experimenteze situații din viața reală care pot părea, la prima vedere, confuze, complicate sau chiar înfricoșătoare. Atunci când se joacă de-a doctorul, de-a școala ori de-a mama și de-a tata, juniorii construiesc abilități sociale și emoționale pe care le vor folosi atunci când se vor confrunta cu viața la propriu. Jucăriile din această categorie includ seturi de meserii, bucătării sau mașinuțe în miniatură, mobilier de păpuși sau alte obiecte creative care le permit celor mici să se prefacă.                                                                       

3. Jucării pentru dezvoltarea limbajului


Acestea pun accent pe vorbire, muzică și abilități precitire. Cele mai importante sunt cărțile, cu desene colorate și povești interesante pe care copiii le adoră. Lectura le permite celor mici să înțeleagă diferite emoții, atât de importante pentru dezvoltarea emoțională și socială. În acest fel, ei vor învăța să asocieze sentimente și cuvinte, căutând și găsind în permanență moduri în care să se exprime mai bine. 

baiat care se joaca jenga


4. Jocuri de construcție


Studiile au demonstrat că atunci când copiii folosesc în joacă blocuri de construcții, ei se vor descurca mai bine la matematică în gimnaziu, în special la algebră, deoarece jocurile de construcții stimulează dezvoltarea creierului în toate etapele copilăriei („Block Play Performance Among Preschoolers As a Predictor of Later School Achievement in Mathematics” - Journal of Research in Early Childhood Education). Există multe seturi de construcții, începând cu clasicele cuburi de lemn și până la jocurile magnetice ori piesele lego. Cu ajutorul acestora, cei mici pot construi structuri impresionate și vor înțelege anumite concepte complicate cum sunt echilibrul ori legătura dintre cauză și efect. 
 

5. Jocuri creative


Seturile art&craft îi ajută pe cei mici să gândească creativ, depășind în acest fel barierele unidirecționale ale gândirii standard. Atunci când copiii înțeleg că există posibilități multiple pentru abordarea aceleiași sarcini, vor dezvolta și vor utiliza întotdeauna această abilitate mai târziu în viață. Materialele care susțin creativitatea includ nenumărate variante de scris și desenat, de tăiat, lipit, capsat ori cusut. Orice puști ar trebui să aibă o cutie creativă la dispoziție care să conțină: creioane colorate, carioci, foarfecă, acuarele, lipici, sclipici, hârtie creponată, plastilină, etc. 
 

6. Jocuri muzicale


Acestea includ orice instrument muzical ori jucărie care scoate sunete. Tamburinele, chitara, pianul, xilofonul, indiferent dacă sunt reale ori de jucărie, le permit copiilor să învețe despre ritm și tempo. Studiile arată că juniorii găsesc muzica mai captivantă decât gândirea în sine: ”Cu cât reușesc să își sincronizeze mai bine mișcările cu muzica, cu atât ei râd mai mult”. (Babies' brains benefit from music lessons, even before they can walk and talk - McMaster University). Instrumentele de jucărie reprezintă cea mai bună alegere pentru a-i introduce pe cei mici în lumea reală a sunetelor. 

fetita care rezolva un puzzle


7. Puzzle


Atunci când rezolvă un puzzle, cei mici își dezvoltă o mulțime de abilități importante, printre care: rezolvarea problemelor, coordonarea mână-ochi, recunoașterea formelor și a dimensiunilor, memoria, conștientizarea spațială etc. Foarte important este ca puzzle-ul să fie ales în concordanță cu vârsta copilului, astfel încât să nu reprezinte niciun pericol, dar nici să nu fie frustrant. Dacă un copil mic primește un puzzle cu prea multe piese, acestea au dimensiuni prea mici și pot reprezenta pericol de înghițire sau sufocare. În plus, dificultatea ridicată pentru a înțelege imaginea pe care puzzle-ul o reprezintă, precum și identificarea anumitor piese, reprezintă un motiv de frustrare majoră pentru cei mici. Aceștia se vor enerva și vor renunța rapid la orice dorință de a se mai juca în acest fel. 

Atunci când li se pun la dispoziție jucăriile utile pentru dezvoltarea personală, cognitivă dar și fizică, juniorii învață despre concepte importante cu care se vor întâlni în viață și vor exersa multe funcții motrice necesare. Pe lângă dezvoltarea mușchilor mici de la mâini, ei vor antrena și mușchiul creierului, învățând să pună mereu întrebările „De ce?” și „Ce ar fi dacă?”. Deoarece în timpul jocului sunt stimulate constant creierul și mușchii, implicit gândirea și motricitatea, copilul se va dezvolta armonios, începând să aibă încredere în sine și fiind încurajat în permanență să devină autonom. 

 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!