Tehnici de pictură pentru copii și ce rol au acestea

Tehnici de pictură pentru copii și ce rol au acestea
Pictura este o activitate atât de importantă pentru cei mici încât niciun copil nu ar trebui să fie privat de beneficiile acesteia. Este o bază deosebită pentru orice activități artistice ulterioare, reprezentând una dintre primele expuneri pe care cei mici le au cu privire la artă. Odată ce au fost introduși în această lume minunată, copiii vor da și ei dovadă de multă creativitate, realizând lucrări care sunt adevărate opere de artă. 

Copiii pot fi familiarizați cu pictura încă de la cele mai mici vârste, chiar înainte de a reuși să țină un creion în mână. Dacă ți se pare imposibil, află că există nenumărate tehnici de pictură prin care cei mici își pot exprima creativitatea, iar asta nu are neapărat legătură cu abilitățile motorii fine. 


Tehnici de pictură pentru copii


Pablo Picasso declara că „Toți copiii sunt artiști”, afirmație care poate fi extrem de ușor probată, pentru oricine este neîncrezător. Nu trebuie decât să pui la dispoziția unui copil un creion și o foaie albă de hârtie, iar el va începe să creeze, scoțând în evidență artistul din interior. 

Dacă vrei să îi oferi copilului tău oportunitatea de a descoperi tainele picturii încă de la cea mai fragedă vârstă, află în continuare care sunt cele mai des întâlnite tehnici de pictură. 
 

1. Pictura cu degetele


Aceasta este tehnica despre care menționam mai devreme că nu necesită dezvoltarea abilităților fizice motorii sau dexteritate sporită. Pictura cu degetele este primul tip de activitate artistică pe care îl poate face un copil și reprezintă poarta către o lume plină de inspirație. Deoarece pielea celor mici este sensibilă și delicată, se recomandă utilizarea unor acuarele speciale, care nu sunt toxice și nu conțin substanțe chimice dăunătoare, care să provoace alergii.
 

2. Pictura cu pensula


Este, probabil, cea mai cunoscută tehnică de pictură, așa că nu e de mirare că aproape oricine a pictat cel puțin o dată în viața lui în acest fel. Se poate realiza cu mai multe tipuri de vopsea, de la cele pe apă, acuarele, la cele pe ulei - acrilice. De asemenea, se poate realiza pe mai multe tipuri de materiale și suprafețe, de la hârtie, la țesături sau pietre. 
 

3. Pictura cu ștampile


O activitate îndrăgită de copii, pictura cu ștampile presupune scufundarea unor șabloane cu diferite forme în acuarele pentru pictură, iar apoi imprimarea modelului respectiv pe suprafețe adecvate. Indiferent dacă este vorba despre hârtie sau materiale textile, pictura cu ștampile poate avea ca rezultat o adevărată operă de artă. Cei mici vor învăța să fixeze diferite forme sau desene în locul potrivit, chiar înainte de a fi capabili să tragă o linie dreaptă cu ajutorul unui creion colorat. 
 

4. Pictura cu burete


Este o tehnică plină de distracție, care merge făcută vara, în aer liber. Implică multă apă și deranj în zonă, așa că sunt recomandate măsuri speciale de precauție. Ca să eviți udarea mesei sau distrugerea hainelor, lasă copiii să lucreze pe un suport de plastic, îmbrăcați lejer și acoperiți cu un șorț special. La pictura cu burete, cei mici trebuie să îmbibe buretele în apă, apoi în acuarele și să tamponeze hârtia sau suprafeța de lucru, în funcție de modelul dorit. La fiecare schimbare a culorii, buretele trebuie să fie bine spălat într-un vas de apă, de unde și pericolul de murdărie. 
 

5. Pictura pe frunze sau pietre


Este un mod de a picta care îi scoate pe cei mici din rutina obișnuită. Această tehnică oferă rezultate deosebite, iar copiii vor fi încântați să vadă cât de multe idei sunt posibile atunci când își lasă creativitatea să lucreze. 


Află care sunt cele mai importante beneficii ale picturii


Copiii care pictează încă de la cele mai fragede vârste au parte de atât de multe beneficii importante încât este destul de greu de făcut o clasificare a acestora. Vorbim despre abilitățile motrice fine, de dezvoltarea imaginației și creativității, dar și de exprimarea sentimentelor proprii. Dintre beneficiile sociale, emoționale, fizice și intelectuale, putem alege: 
 

Coordonarea ochi mână


Utilizarea informațiilor preluate de ochi și transferarea acestora către mână, pentru a controla pensulele, reprezintă o abilitate care este controlată de creier. 
 

Dezvoltarea percepției vizuale


Atunci când creierul înțelege ceea ce văd ochii se numește percepție vizuală. Pictura poate ajuta la dezvoltarea acestei abilități, prin simpla conturare a unui desen pe hârtie sau prin copierea unei imagini plasate în fața lor. 


Atenția spațială


Aceasta este capacitatea de a vizualiza forme cu ochiul minții. Este important ca juniorii să dezvolte această abilitate, deoarece vor avea nevoie de ea la școală, în special la geometrie, fizică sau arte frumoase. Atenția spațială este exersată atunci când copiii se pregătesc să execute un desen, imaginându-și înainte cu precizie fiecare detaliu pe care îl vor transpune pe hârtie. 


Exprimarea emoțiilor


Pictura este metoda ideală pentru ca toți cei mici să își exprime emoții pentru care nu cunosc încă expresiile ori cuvintele adecvate. Pictura le oferă o modalitate pentru expunerea sentimentelor, cu ajutorul culorilor, formelor și liniilor. Simplul gest de a mâzgăli o foaie ori de a șterge un desen poate însemna ceva important. 

Cel mai important beneficiu pe care îl oferă pictura este petrecerea unui timp de calitate alături de copilul tău. În acest fel, nu doar că veți avea parte de multă distracție, dar veți reuși să construiți o relație profundă, care va dăinui pe termen lung. 
 

Suport clienti WhatsApp 0769693739

0769693739 krista@krista.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!